ΘΕΟΦΑΝΙΑ (ΦΩΤΑ)

Θεοφάνια (Θεοφάνεια) ή Φώτα ή Επιφάνια, είναι μια μεγάλη Χριστιανική γιορτή, σύμφωνα με την οποία, ο Χριστός είχε βαπτιστεί στον Ιορδάνη τον ποταμό, από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Είναι η τρίτη γιορτή του Δωδεκαημέρου, (εορτών των Χριστουγέννων) και η ονομασία της προήλθε από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που συνέβη κατά τη διάρκεια της Βάπτισης.

Ο μικρός Αγιασμός των Θεοφανίων, γίνεται στις 5 Ιανουαρίου στην εκκλησία, σε μια θρησκευτική τελετή, πάνω σε μια εξέδρα ειδικά στολισμένη για την τελετή. Ονομάζεται και Πρωτάγιαση ή Φώτιση.

Με την Πρωτάγιαση, ο παπάς πηγαίνει σε όλα τα σπίτια με το Σταυρό στο χέρι και αγιάζει ή ραντίζει μ’ ένα κλαδάκι βασιλικό, όλους τους χώρους του σπιτιού. Σύμφωνα με το έθιμο, ο εν λόγω Αγιασμός έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων.

Ο μεγάλος Αγιασμός γίνεται ανήμερα τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου, με μια μεγάλη πομπή, η οποία σχηματίζεται και παίρνει το δρόμο που οδηγεί στην ακτή κάποιας θάλασσας,  ή σε κάποιο ποτάμι ή λίμνη, ακόμη και σε μια απλή δεξαμενή με νερό.

Όταν γίνει ο Αγιασμός, ο παπάς ρίχνει το Σταυρό στο νερό και αγιάζει τα νερά, ενώ πολλοί είναι αυτοί που βουτάνε στα κρύα νερά, προκειμένου να τον πιάσουν.

Σύμφωνα με την παράδοση, αυτός που θα βρει το Σταυρό, θα τον φιλήσει και θα τον περιφέρει στα γύρω σπίτια,  λαμβάνοντας πλούσια δώρα, ενώ η καινούρια χρονιά που μπήκε, θα του φέρει υγεία, τύχη και αγάπη στη ζωή του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s