ΤΑ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΑΚΙΑ – Έθιμα

Ο θρύλος στην Ελλάδα, λέει πως τα καλικαντζαράκια, ή αλλιώς δαιμόνια, εμφανίζονται στη γη το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου – 6 Ιανουαρίου). Εκείνες τις 12 ημέρες, τα νερά είναι αβάπτιστα και γι’ αυτό το λόγο, ανεβαίνουν στη γη. Για να κάνουν ζαβολιές, να πειράξουν τους ανθρώπους, μιας που ο Χριστός είναι κι εκείνος αβάπτιστος.

Είναι κακάσχημα, κουτσά, στραβά, στραβοπόδαρα, μονόματα, μαλλιαρά, μικροσκοπικά, βρώμικα και σκανταλιάρικα πλασματάκια.. Είναι χιλιάδες.. Και είναι άκακα…
Ξετρυπώνουν από διάφορες τρύπες της γης, από φαράγγια, σπηλιές, μέχρι και μηρμηγκοφωλιές..
Φοβούνται το φως και γι’ αυτό κάνουν τις βόλτες τους μόνο τη νύχτα, όπου γυρίζουν στους δρόμους και τα σπίτια, με σκοπό να βρουν ανθρώπους και να τους πειράξουν..

Είναι μεγάλα πειραχτήρια, μεγάλοι ατζαμήδες, αλλά και πολύ κουτοί.. Εύκολα ξεγελιούνται, ενώ τους αρέσει να χορεύουν όταν ολοκληρώσουν κάποια ζαβολιά, όπως και το να τσακώνονται και να δέρνονται μεταξύ τους.

Οι καλικάντζαροι εμφανίζονται στη γη την Παραμονή των Χριστουγέννων και συχνάζουν σε μύλους, γεφύρια, ποτάμια αλλά και μεγάλα μονοπάτια, ενώ φεύγουν με το τρίτο λάλημα του πετεινού.
Όταν τελειώσει το Δωδεκαήμερο, επιστρέφουν στον κάτω κόσμο και πριονίζουν με τσεκούρια και πριόνια το δέντρο που στηρίζει τη γη…
Όμως, λίγο πριν ολοκληρώσουν το πριόνισμα, έρχονται τα Χριστούγεννα και έτσι, αφήνουν για λίγο τη δουλειά και πηγαίνουν στον επάνω κόσμο για να διασκεδάσουν και να κάνουν τις ζαβολιές τους.

Όταν τελειώσει το Δωδεκαήμερο, κατεβαίνουν πάλι στον Άδη, όπου ξαναρχίζουν το πριόνισμα του δέντρου από την αρχή…

Λέγεται, πως αν δεν ανέβαιναν κάθε Παραμονή Χριστουγέννων στη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους, τότε ίσως και να είχαν καταφέρει να κόψουν ολοκληρωτικά το δέντρο που στηρίζει τη  γη..

Δε διστάζουν να ανεβαίνουν ακόμη και στις σκεπές των σπιτιών και να κάνουν φασαρία, ενώ άμα βρουν καμινάδα, μπαίνουν μέσα, ανακατεύουν τη στάχτη και κάνουν άνω κάτω όλο το σπίτι, γι’ αυτό και οι νοικοκυρές των σπιτιών αφήνουν τα βράδια το τζάκι αναμμένο να καίει πολύ δυνατά, έτσι ώστε τα καλικαντζαράκια να τρομάξουν και να μη μπουν στο σπίτι, μιας και φοβούνται πολύ τη φωτιά.

Τρελαίνονται να πλατσουρίζουν μέσα στα δοχεία που έχουν οι νοικοκυρές το ελαιόλαδο του σπιτιού, μπαίνουν μέσα σε δοχεία με φαγητά, ενώ τους αρέσει να λερώνουν και το φαγητό της οικογένειας με τα βρώμικα νύχια τους, καθώς και να αφήνουν παντού τις βρωμιές τους !!

Αγαπημένο τους φαγητό είναι το χοιρινό κρέας, το οποίο όταν μαγειρεύεται στη θράκα, σκορπάει μια μυρωδιά που τους τρελαίνει..

Οι άνθρωποι κατά τη δάρκεια των εορτών, αποφεύγουν να βγαίνουν το βράδυ από το σπίτι, γιατί παραμονεύουν οι καλικάντζαροι, με διάφορες μορφές, πανέτοιμοι να κάνουν ζαβολιές, να ανέβουν πάνω στους ώμους των ανθρώπων, να τους τραβολογήσουν και να χορέψουν γύρω τους..

Στην Ήπειρο, κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου, οι κάτοικοι έβαζαν στο τζάκι δώδεκα αδράχτια, ούτως ώστε να φοβηθούν οι καλικάντζαροι και να μη κατέβουν από την καμινάδα.
Στην Κρήτη, οι οικογένειες, το Δωδεκαήμερο αποφεύγουν να φάνε σύκα, φασόλια κι ελιές, για να μη βγάλουν καλόγηρους.
Στα Γρεβενά, οι οικογένειες ανάβουν μια γερή φωτιά και αφήνουν το τζάκι ανοιχτό και τις δώδεκα ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και έτσι οι καλικάντζαροι δε μπορούν να μπουν στο σπίτι..
Σε κάποια χωριά, για να απωθήσουν τους καλικάντζαρους, οι οικογένειες κρεμούν στο τζάκι ένα βρώμικο δερμάτινο παπούτσι, ή ρίχνουν αλάτι στη φωτιά.
Σε άλλα μέρη, οι νοικοκυρές, κρεμούν στο χερούλι της πόρτας μια τούφα λινάρι.

Οι καλικάντζαροι σιχαίνονται το λιβάνι. Έτσι, κάποιες οικογένειες, θυμιατίζουν το σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου..
Αλλού, φράζουν τις τρύπες των τζακιών με πανιά.

Την ημέρα των Φώτων, τα καλικαντζαράκια, κατεβαίνουν στον κάτω κόσμο και οι νοικοκυρές καθαρίζουν τα τζάκια, ενώ πετάνε τη στάχτη κάπου, όπου για κανένα λόγο δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί..

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s