ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

Για την ημέρα των Χριστουγέννων, από τα πολύ παλιά χρόνια, οι νοικοκυρές έφτιαχναν το Χριστόψωμο!! Ένα ψωμάκι ζυμωμένο όπως όλα τα άλλα, σε σχήμα όμως κουλούρας, το οποίο οι νοικοκυρές ετοίμαζαν 2-3 ημέρες πριν την ημέρα των Χριστουγέννων!

Οι γυναίκες του σπιτιού έβαζαν όλη τους την τέχνη φτιάχνοντας αυτό το παραδοσιακό ψωμάκι, ενώ με όση ζύμη τους περίσσευε, έφτιαχναν μικρά μικρά στολιδάκια..

Ανάλογα με τη δουλειά που έκανε ο πατέρας της οικογένειας, η νοικοκυρά στόλιζε το Χριστόψωμο..
Αν ήταν αγρότης, το Χριστόψωμο στολιζόταν με δεντράκια φορτωμένα καρπούς κ.α.
Αν ήταν ψαρράς, η νοικοκυρά έφτιαχνε στολιδάκια σε σχήμα ψαριού ή καραβιού..

Έτσι, οι παραδοσιακές γυναίκες χάριζαν στην οικογένειά τους για την ημέρα των Χριστουγέννων όμορφα έργα μεγάλης τέχνης και έκαναν με αυτό τον τρόπο μια ευχή:
Ο μικρός χριστός που μόλις είχε γενννηθεί, να ευλογεί το σπίτι και τα αγαθά τους, να χαρίζει υγεία και καλή σοδειά για το νέο χρόνο που θα ξεκινούσε!

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πολλά χωριουδάκια της Ελλάδας, οι γυναίκες του σπιτιού φτιάχνουν τα Χριστοκούλουρα που μοιάζουν με τα Χριστόψωμα, είναι όμως μικρότερα, τα οποία και κρεμούν δίπλα στα εικονίσματα για όλο το έτος, ενισχύοντας τους πόθους της οικογένειας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s