ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ σλουρπ!!!

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δε γίνονται και έτσι, ένα κρύο βράδυ, με τη μαμά, ξεκινάμε παρέα να φτιάχνουμε μελομακάρονα σιροπιαστά, μια συνταγή λίγο δυσκολούτσικη, το αποτέλεσμα όμως σε δικαιώνει, αφού λίγο πριν τα βάλεις στις γιορτινές πιατέλες, διαπιστώνεις πως έχουν εξαφανιστεί αρκετά…

Υλικά (για τη ζύμη)

– 2 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
– 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
– 3/4 φλ. τσαγιού στυμένο χυμό πορτοκαλιού
– 1/2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
– 3κ. γλυκού Baking Powder
– 1 κ. γλυκού αμμωνία
– 1/2 φλ. καφέ κονιάκ
– 1/2 κ. γλυκού κανέλα
– 1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

Υλικά (για το σιρόπι)

– 1 κιλό ζάχαρη
– 1 φλ. τσαγιού γλυκόζη
– 1 φλ. τσαγιού μέλι
– 600ml νερού

Υλικά (για το πασπάλισμα)

– Καρύδι κοπανισμένο
– 1 κ. σούπας ζάχαρη
– Κανέλλα
– Γαρύφαλλο τριμένο

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ καλά τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο, προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε λίγο στο φλυτζάνι για να διαλύσουμε μετά μέσα την αμμωνία.
Προσθέτουμε το κονιάκ και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Όταν το μείγμα μας είναι έτοιμο, το βάζουμε μέσα σε μια λεκανίτσα, μέσα στην οποία ρίχνουμε τη διαλυμένη αμμωνία που είχαμε στο υπόλοιπο του χυμού πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το γαρύφαλλο και την κανέλλα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Στη συνέχεια, βάζουμε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, το οποίο έχουμε φροντίσει να ανακατέψουμε με το Baking Powder μέσα στη λεκανίτσα μας.

Αποσύρουμε το σύρμα, ζυμώνουμε με τα χέρια μας και αφού είμαστε έτοιμοι, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.
Πλάθουμε με τα χέρια μας μακρόστενα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Ψήνουμε στους 170 C περίπου, για 12-15 λεπτά, στη μεσαία σκάλα, ανάλογα πάντα με το φούρνο που διαθέτουμε..
Τα αφήνουμε, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ρόδισμα..

Ετοιμάζουμε το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 5 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε το μέλι και το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Χαμηλώνουμε το μάτι (στο 2) ώστε να διατηρηθεί ζεστό.

Μόλις βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βγάζουμε επάνω στον πάγκο.
Μόλις δούμε ότι είναι πλέον χλιαρά, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι, τα γυρίζουμε πάνω κάτω και μετά από 4-5 λεπτά τα βγάζουμε με προσοχή με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας, τοποθετώντας τα σε ένα ταψάκι.

Μόλις δούμε ότι κρυώσανε, στρώνουμε στην πιατέλα μας μια στρώση ελαφριά από το μείγμα για το πασπάλισμα και βάζουμε πάνω μια στρώση από μελομακάρονα.
Πασπαλίζουμε από πάνω με την καρυδόψιχα και το ίδιο κάνουμε και για τα υπόλοιπα.
Μόλις βεβαιωθούμε ότι έχουν κρυώσει, τα ακλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη για να διατηρηθούνε ζουμερά και για να μη ξεραθεί και καραμελώσει το σιρόπι στην επιφάνειά τους..

Σλλουρππ.. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s