ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ – Απόψε, στο Μ.Μ.Θ. – (2016-2017)

Χριστουγεννιάτικη συναυλία νεανικής-παιδικής χορωδίας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016
1
Ελληνικά κάλαντα και κάλαντα όλου του κόσμου
Οι ρίζες των καλάντων φτάνουν έως την εποχή του Ομήρου και την αρχαιότητα. Τότε έχουμε το έθιμο της Ειρεσιώνης, κατά το οποίο τα παιδιά, τραγουδώντας ευχές και παινέματα, έφερναν στα σπίτια το μήνυμα για καλή τύχη και γονιμότητα. Μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου, περίοδος που συμπίπτει με τον αρχαίο μήνα Ποσειδεώνα, τα παιδιά τραγουδούσαν στους δρόμους κρατώντας την ειρεσιώνη (είρος ή έρειον = μάλλινο νήμα), κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με καρπούς και μάλλινα νήματα.

Παρόμοια τραγούδια συναντάμε και στους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες γιόρταζαν τα Σατουρνάλια ή Κρόνεια και τις Καλένδες, πιστεύοντας ότι κατά τις 25 Δεκεμβρίου (χειμερινή ισημερία) ο ήλιος αναλαμβάνει δυνάμεις και αντιπαλεύει το σκοτάδι, δίνοντας έτσι χώρο στον ερχομό της Άνοιξης, που έφερνε μαζί της την αισιοδοξία και τη χαρά του φωτός. Οι Ρωμαίοι ονόμαζαν την πρώτη ημέρα κάθε μήνα Calendae. Ήδη από τη θέσπιση του Ιουλιανού Ημερολογίου τον 1ο μ.Χ. αιώνα, μερικοί Έλληνες ονομάζουν τον Γενάρη, Καλεντάρη.

Η επίσημη Χριστιανική Εκκλησία αντέδρασε έντονα στα ειδωλολατρικά αυτά κατάλοιπα και στα μέσα του 4ου αιώνα, στην προσπάθειά της να εξαλείψει την παγανιστική λατρεία του ήλιου, όρισε την 25η Δεκεμβρίου ως τη γενέθλια ημέρα του Χριστού (αν και πουθενά στην Καινή και Παλαιά διαθήκη δεν αναφέρεται η ημερομηνία γέννησης του Χριστού, έως τότε γιορταζόταν μαζί με τα Φώτα, στις 6 Ιανουαρίου).
Έτσι μεταφέρθηκαν στις χριστιανικές εορτές και έθιμα παλαιότερα του Χριστιανισμού, δηλαδή τα κάλαντα, αναπόσπαστο και κύριο στοιχείο των εορταστικών εκδηλώσεων του 12ημέρου, του διαστήματος από την παραμονή των Χριστουγέννων έως τον εορτασμό των Φώτων.

Παιδική – Νεανική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Σωτήρης Αλεβίζος Μουσική Διδασκαλία – Διεύθυνση Χορωδίας

στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

20:00 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2)
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μαθητικό – φοιτητικό – κάτοχοι κάρτας ανεργίας)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s