ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (2016-2017) – Part 2

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχτεί τα Χριστούγεννα, νωρίτερα απο κάθε φορά!

Φέτος, η έναρξη των εκδηλώσεων προγραμματίζεται για την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, και, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, φιλοδοξία όσων συμμετέχουν στη δύσκολη, ομολογουμένως, αυτή προσπάθεια, είναι να δημιουργηθεί ένα τέτοιο περιβάλλον το οποίο θα καταφέρει να προσελκύσει επισκέπτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό, σε όλες τις δράσεις που θα αναπτυχθούν και που θα στηρίξει την αγορά!
allforchristmas
Η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί για το σχεδιασμό των φετινών εκδηλώσεων, υπό τον καθηγητή Απόστολο Βέττα, προτείνει την οργάνωση τεσσάρων μεγάλων γεγονότων, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Εχουμε και λέμε, λοιπόν:

Στις 20 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μια πολύχρωμη παρέλαση μουσικών, χορευτών, τροχονόμων, πυροσβεστών, αθλητών, η οποία θα ξεκινήσει απο τον Λευκό Πύργο και θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους.
Christmas
Η γιορτή θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία και ένα μεγάλο πάρτι, ενώ μέσα στο πρόγραμμα είναι και η φωταγώγηση της Πλατείας Αριστοτέλους, η οποία θα δώσει τη σκυτάλη στις  Οσον αφορά στα των συναυλιών, αυτές προτείνεται να οργανωθούν στην πλατεία Αριστοτέλους, τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων, όσο και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Για την 31η Δεκεμβρίου έχει προταθεί να οργανωθεί κι ένα πάρτι μετά την αλλαγή της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί, πως, είναι μέσα στα σχέδια, η λήξη των Χριστουγέννων στην πόλη, να γίνει με ανάλογο τρόπο, την ημέρα των Φώτων.
Κατά τη διάρκεια των γιορτών, θα οργανώνονται «μουσικά διαλείμματα στο εμπορικό κέντρο» με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη.

Στη γιορτινή Θεσσαλονίκη θα οργανωθούν και αυτοτελείς δράσεις σε ημερομηνίες – σταθμούς.

– Ενδεικτικά, για την 1η Δεκεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, προτείνονται μια εικαστική εγκατάσταση σε κτίρια της πόλης με φωτογραφίες από τη «γειτονιά του έρωτα» της παλιάς Θεσσαλονίκης, καθώς και μια δράση στο πλαίσιο της οποίας εθελοντές θα «πουλάνε» μια αγκαλιά τους υπέρ φορέων που ασχολούνται με το τεράστιο θέμα του AIDS.

– Ανήμερα του Αγίου Νικολάου προτείνεται να ζητηθεί η συνδρομή των ιστιοπλοϊκών ομίλων της πόλης, ώστε ιστιοφόρα, τα οποία μάλιστα θα έχουν στολιστεί, να διασχίσουν τον Θερμαϊκό και να δέσουν στην παλιά παραλία.

– Στους πρόσφυγες με σειρά θεματικών εκδηλώσεων σχεδιάζεται να αφιερωθεί η 15η Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Μετανάστευσης.

– Την παραμονή των Χριστουγέννων, πέραν της συναυλίας στην πλατεία Αριστοτέλους, ανήλικοι ρομά από τον Δενδροπόταμο θα πουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια στους δρόμους της πόλης, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προγραμματίζεται κι ένα «δείπνο για τους φτωχούς».

– «Τα δώρα της γοργόνας» τιτλοφορείται η εκδήλωση που προτείνεται για τα Φώτα. Στις 6 Ιανουαρίου τα παιδιά με τη βοήθεια εθελοντών θα φτιάξουν μικρές βάρκες, επάνω στις οποίες θα τοποθετήσουν καντηλάκια, και θα τις αφήσουν στα νερά του Θερμαϊκού.
Pasxalis
Γιορτινές και πρωτότυπες εγκαταστάσεις

Καθόλη τη διάρκεια των γιορτών, σε διάφορα σημεία της πόλης πρόκειται να τοποθετηθούν πρωτότυπες εγκαταστάσεις.
Αναλυτικά:

  • Σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» σχεδιάζεται να στηθούν τηλεσκόπια στην παραλία, ώστε ο κόσμος να έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον νυχτερινό ουρανό και να ενημερωθεί παράλληλα για τους μύθους και τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από το Άστρο των Χριστουγέννων.
  • Σε μια περιμετρική οθόνη προβολής αναμένεται να μετατραπεί κατά την εορταστική περίοδο το γυάλινο περίπτερο που βρίσκεται ε- γκατεστημένο στην πλατεία Αριστοτέλους. Στην οθόνη αυτή θα καθρεφτίζονται οι περαστικοί, που θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με διάφορα στοιχεία που θα ενσωματωθούν στην προβολή, όπως νιφάδες χιονιού ή σταλακτίτες από πάγο.
  • Σε βιτρίνες καταστημάτων προτείνεται να τοποθετηθούν μεγάλες οθόνες, στις οποίες μέσω μιας εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας οι περαστικοί θα εμφανίζονται να φορούν διάφορα διασκεδαστικά χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ.
  • Σε κεντρικά σημεία της πόλης προγραμματίζεται να εγκατασταθούν μεγάλα κουτιά, τα οποία θα θυμίζουν πακέτα από χριστουγεννιάτικα δώρα. Στα κουτιά αυτά θα συγκεντρώνονται δώρα για τα παιδιά που έχουν ανάγκη βοήθειας και υποστήριξης.
  • Κατά τις αγορές τους από καταστήματα της πόλης οι πολίτες προτείνεται να λαμβάνουν ειδικές κάρτες, καθεμία από τις οποίες θα έχει έναν μοναδικό κωδικό. Οι κάτοχοι των καρτών αυτών θα μπορούν να τις σκανάρουν σε οθόνες που θα τοποθετηθούν στην πλατεία Αριστοτέλους, ώστε να ανοίξουν ένα «ψηφιακό χριστουγεννιάτικο κουτί». Ορισμένα από αυτά τα ψηφιακά κουτιά θα αντιστοιχούν σε δώρα, τα οποία θα παραλαμβάνονται από καταστήματα της πόλης που θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.
  • Η ομάδα εργασίας, που έχει συγκροτηθεί για την προετοιμασία των φετινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, έχει προτείνει να τοποθετηθεί κεντρικά στη Θεσσαλονίκη μια κατασκευή, η οποία στο μέσον της θα έχει κρεμασμένο ένα γκι. Οι περαστικοί θα καλούνται να ανταλλάξουν ένα φιλί κάτω από το γκι, ενώ προτείνεται για κάθε φιλί να δίδεται ένα ποσό σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα.

H Πλατεία Αριστοτέλους

Η πλατεία Αριστοτέλους, σε συνδυασμό με την πλατεία Αρχαίας Αγοράς και την περιοχή της ΔΕΘ, θα δημιουργήσει ένα νοητό τρίγωνο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί ο γιορτινόςς διάκοσμος που θα δώσει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη κατά τα φετινά Χριστούγεννα.
Eκεί, θα βρίσκεται και το σπίτι του Αϊ-Βασίλη, που θα θυμίζει τον κύβο του Ρούμπικ, ενώ στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς θα στηθούν ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι κι ένα λούνα παρκ.

Ένα αστέρι στον Θερμαϊκό

Ένα σκαρί καραβιού, στη βάση του οποίου θα απεικονίζεται μία γυναίκα κρατώντας στην αγκαλιά το νεογέννητο μωρό της, ώστε να γίνεται μια συμβολική αναφορά στην προσφυγική κρίση, θα κυριαρχεί στη χριστουγεννιάτικη πλατεία Αριστοτέλους.
Από το ύψος αυτής της ιδιότυπης φάτνης θα ξεκινά μια φωτεινή γιρλάντα, η οποία θα καταλήγει σε ένα πλωτό αστέρι, το οποίο και θα τοποθετηθεί σε σταθερή βάση μέσα στον Θερμαϊκό. Οι κατασκευές θα είναι ελαφρές και θα παίζουν με τη σκιά της μέρας και με τον νυχτερινό φωτισμό της πόλης.

Τέλος, εναέρια «σινιάλα», που θα έχουν τη μορφή ακροβατών – αγγέλων, θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία, σηματοδοτώντας την πορεία προς το κέντρο της γιορτινής Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειώσουμε, πως, από τους διάφορους τύπους χριστουγεννιάτικων δέντρων που προτείνονται για τα φετινά Χριστούγεννα στην πόλη, θα ξεχωρίσει αυτός που θα προτιμηθεί για τον χώρο μπροστά από το λιμάνι και πρόκειται για ένα δέντρο με ύψος 16 μέτρων!

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s