Η ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Η κατανάλωση της γαλοπούλας ανήμερα τα Χριστούγεννα, είναι ένα έθιμο που μας ήρθε απο τις ξένες χώρες και αντικατέστησε την παραδοσιακή Ελληνική κοτόσουπα των Χριστουγέννων.

– Οι Αμερικανοί, γνώρισαν πρώτοι τη γαλοπούλα, ενώ η ευρωπαϊκή της πορεία ξεκίνησε απο τους ισπανούς κατακτητές που μπήκαν στο Μεξικό, λίγο πριν το 1500.
– Λέγεται, πως στην Αγγλία, οι γαλοπούλες πάτησαν το πόδι τους το 1526, απο τον έμπορο Γουϊλλιαμ Στρίκλαντ που τις πούλησε στην αγορά του Μπρίστολ, για 2 πένες την κάθε μία.
Christmas Turkey
Οι κτηνοτρόφοι του Νόρφολκ ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τη μαζική εκτροφή της γαλοπούλας. Όμως, επειδή τα μεταφορικά μέσα δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα, οδηγούσαν τις γαλοπούλες, περπατώντας μέχρι το Λονδίνο, περίπου 100 χιλιόμετρα απόσταση. Στα πόδια τους, λεπτά και αδύναμα, έβαζαν πανιά ή ακόμη και πίσσα, για να αντέξουν τη διαδρομή. Λέγεται πως ο Ερρίκος ο Η’ ήταν ο πρώτος βρετανός μονάρχης, που τεμάχισε γαλοπούλα σε γιορτινό τραπέζι, κάτι που ακόμη και σήμερα την ημέρα των Ευχαριστιών στην Αμερική όπου τρώγεται η γαλοπούλα, θεωρείται αποκλειστικό προνόμιο του αρχηγού της οικογένειας.

Άλλη εκδοχή, αναφέρει, ότι οι γαλοπούλες πρωτοεμφανίστηκαν στη μακεδονία και ότι αυτός που τις διέδωσε ήταν ο βασιλιάς Μελέαγρος, γιος του Οινέα και της Αλφαίας.

Το έθιμο σχετικά με την προέλευση της γαλοπούλας, πήραμε απο το βιβλίο Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη 🙂

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s