ΔΙΠΛΕΣ ΜΑΝΗΣ

Στο χωριό, όταν πλησιάζει κάποια σημαντική γιορτή (γιορτές, γάμοι, αρραβώνες, βαφτίσια), φτιάχνουμε ένα παραδοσιακό, πεντανόστιμο, μα… αρκετά μπελαλίδικο γλυκό..

Τις δίπλες.. Το σήμα κατατεθέν της Μάνης!

Τοπική συνταγή, δύσκολη ομολογουμένως, για μια μαγείρισσα που τη δοκιμάζει πρώτη φορά.

Ελάτε να εκτελέσουμε τη συνταγή, βήμα βήμα!!

Υλικά

– 5 αυγά
– 1-2 κουτ.σούπας ζάχαρη
– 3 βανίλιες
– ½ φλυτζ. Καφέ μαστίχα ποτό
– Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (θα βάλετε όσο αλεύρι σηκώσει η ζύμη (θα το υπολογίσετε με το μάτι σας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή)

Υλικά για σιρόπι

– 1 ποτήρι νερού μέλι
– 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
– 1 ποτήρι νερό
– Καρυδάκι κοπανισμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αυγά στο μίξερ, μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε όλα πολύ καλά. Αφού τα χτυπήσουμε καλά, βάζουμε το μείγμα μας σε μια λεκάνη.
Προσθέτουμε μέσα τις βανίλιες και το ½ φλυτζ. Καφέ μαστίχα.
Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή, ούτως ώστε να μπορούμε εύκολα να ανοίξουμε τα φύλλα μας.

Αφού είμαστε έτοιμες με τη ζύμη μας, παίρνουμε ένα κομμάτι από αυτή κι ανοίγουμε ένα φύλλο.
Το φύλλο αυτό, το κόβουμε σε τετράγωνα κομματάκια στο μέγεθος μιας χαρτοπετσέτας (15χ15).

Βάζουμε μπόλικο λαδάκι / καλαμποκέλαιο /ηλιέλαιο ή ότι άλλο προτιμάτε εσείς. Παίρνουμε ένα κομματάκι και το βάζουμε στο τηγάνι. Μόλις αρχίσει να ροδίζει, το γυρίζουμε με την άκρη του πιρουνιού μας από την άλλη και ταυτόχρονα το κάνουμε ρολό με τα δυο μας πιρούνια.
Το βγάζουμε από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί με ένα χαρτί κουζίνας από κάτω, για να στραγγίσει το λάδι. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε με το υπόλοιπο ζυμάρι.

Αφήνουμε όλες τις δίπλες μας να κρυώσουνε κι μετά ξεκινάμε τη διαδικασία του σιροπιάσματος, εκτός κι αν θέλετε να το κάνετε την επόμενη ημέρα, είναι το ίδιο πράγμα.

Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, σε κανονική φωτιά.
Μόλις γίνει ο αφρός, παίρνουμε μια κουτάλα τρυπητή και τον αφαιρούμε.
Όταν πάρει 1-2 βράσεις το σιρόπι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Παίρνουμε μια δίπλα, τη βουτάμε στο σιρόπι, τη στραγγίζουμε και τη βάζουμε σε μια πιατέλα. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για τις υπόλοιπες δίπλες.
Εννοείται, πως όταν κρυώσει το σιροπάκι μας, το ξαναβράζουμε για λίγο.

Σε ένα μπολάκι, έχουμε βάλει το κοπανιστό καρυδάκι, 1 κ. γλυκού ζάχαρη και 1κ. γλυκού κανέλλα.
Αφού σιροπιάσουμε τις δίπλες της πρώτης στρώσης της πιατέλας μας, πασπαλίζουμε με το καρυδάκι και αν θέλουμε, κανελλίτσα… Το ίδιο κάνουμε για όλες.

Τις σερβίρουμε σε μεγάλες, στολισμένες πιατέλες, ακόμα και σε καλάθια που έχουμε στολίσει εμείς για την περίσταση και είμαστε έτοιμες να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας!!

Σλλλουρπ… καλή χρονιά!!!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s