ΤΑ ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ

Τα Ραγκουτσάρια κατάγονται από τα αρχαία χειμερινά Διονύσια και είναι γνωστά με το όνομα αυτό, στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Άνθρωποι, μεταμφιεσμένοι με προβιές, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι, πείραζαν τις οικογένειες, ενώ δεν έλεγαν να φύγουν εάν η νοικοκυρά δεν τους γέμιζε με κεράσματα και φιλοδωρήματα..

Οι μεταμφιέσεις συνεχίστηκαν και στους Ρωμαϊκούς χρόνους, όταν οι ζητιάνοι (rogatores) επισκέπτονταν τα σπίτια νοικοκυραίων και ζητούσαν (rogo) ένα φιλοδώρημα ή ένα κέρασμα, προκειμένου να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα από το σπίτι..

Η παράδοση λέει πως μέχρι και το 1930, στα Ραγκουτσάρια κυριαρχούσε η μορφή του Βάκχου, ενώ από το 1950 και μετά, τα πράγματα λίγο άλλαξαν, αφού πολλοί Καστοριανοί, γυρνώντας από το εξωτερικό έφεραν μαζί τους και άλλες μεταμφιέσεις από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες..

Οι Χριστουγεννιάτικες εορτές του Δωδεκαημέρου ολοκληρώνονται με τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια, τα οποία ξεκινούν ανήμερα Πρωτοχρονιάς και κορυφώνονται την εορτή των Θεοφανίων.

Έτσι, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, το πρώτο Καρναβάλι της χρονιάς ζωντανεύει στην πανέμορφη πόλη της Καστοριάς! Όλα ξεκινούν μετά τη ρίψη του Σταυρού και τον Αγιασμό των υδάτων, όπου οι δρόμοι ξεκινούν σιγά σιγά να γεμίζουν κόσμο..Από νωρίς το μεσημέρι η οδός Μητροπόλεως γίνεται το επίκεντρο της μάζωξης, μέχρι και την πλατεία Ομόνοιας, όπου μεταμφιεσμένοι άνθρωποι, συνοδευόμενοι από παραδοσιακά, λαϊκά, χάλκινα όργανα, οργανώνονται σε ομάδες και πηγαινοέρχονται χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς και διακωμωδώντας ή σατιρίζοντας πράγματα και καταστάσεις!

Όπως παλιά, έτσι και σήμερα, του Άη Γιαννιού, κάθε παρέα (μπουλούκι) πηγαίνει στα σπίτια για να διώξουν τα κακά πνεύματα και ξεσηκώνουν τους νοικοκυραίους να έρθουν μαζί τους.
Μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όλοι μεταμφιεσμένοι, ξεχύνονται στα σοκάκια και τους δρόμους, τραγουδώντας και χορεύοντας με τη συνοδεία ορχηστρών, με το κρασί και το τσίπουρο να ρέουν άφθονα, σε ένα τρελό ξεφάντωμα, που διαρκεί 3 ολόκληρες ημέρες..

Η κορύφωση του εθίμου, γίνεται στις 8 Ιανουαρίου, με τη μεγάλη παρέλαση που ξεκινάει νωρίς το μεσημέρι στην Πλατεία Δημαρχείου και καταλήγει στην Πλατεία του Ντολτσού, την πιο γραφική πλατεία της πόλης.
Όλα τα μπουλούκια είναι εκεί, το καθένα συνοδευόμενο από τη δική του ορχήστρα, βάζοντας την τελευταία πινελιά στη γιορτή!! Χορεύουν ασταμάτητα με τη συνοδεία ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών, πίνουν όσο δεν έχουν πιει όλο το χρόνο και με μπόλικη φαντασία και χιούμορ, διαγωνίζονται μεταξύ τους για την καλύτερη αμφίεση!!
Όλος ο κόσμος μπορεί να πάρει μέρος, ενώ δε λείπουν τα χρηματικά έπαθλα για τους νικητές και τα αναμνηστικά για τους χαμένους!!

Λένε, πως η τελευταία μέρα του καρναβαλιού, ονομάζεται Παταρίτσα και αυτό γιατί σύμφωνα με την παράδοση, όταν τα Ραγκουτσάρια έφταναν στο τέλος τους, οι Καστοριανοί τοποθετούσαν τις στολές τους στο πατάρι, περιμένοντας σίγουρα, με ανυπομονησία, το επόμενο καρναβάλι…

Πηγή: Έθνος Ταξίδι 04.01.2009

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s