ΤΑ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΑΚΙΑ – Οι μεταμφιέσεις

Ένα άλλο έθιμο που φαίνεται να έχει σχέση με τους καλικαντζάρους και συνηθίζεται στη Β. Ελλάδα, αλλά και στον Πόντο, είναι οι μεταμφιέσεις. Οι μεταμφιεσμένοι παίρνουν τη μορφή άγριου ζώου (λύκου, αρκούδας, τράγου, καμήλας κ.α.), φορώντας δέρματα ζώου και προβιές, ή ντύνονται με ρούχα ανδρών οπλισμένων με σπαθιά και όπλα, σχηματίζουν ομάδες που σε κάθε τόπο έχουν διαφορετική ονομασία (ρογκάτσια ή ρογκατσάρια, μωμόγεροι), γυρίζουν τους δρόμους του χωριού, ή των γειτονικών χωριών, επισκέπτονται τα σπίτια και μαζεύουν δώρα.

Αν τυχόν δύο ομάδες μεταμφιεσμένων συναντηθούν στο δρόμο, κάνουν πως παλεύουν μεταξύ τους, μέχρι η μια να υποτάξει την άλλη. Οι νικημένοι τότε, πρέπει να περάσουν κάτω απο τα δυο κοντάρια που διασταυρώνουν οι αρχηγοί των νικητών.
kalikantzaroi
Λένε πως οι μεταμφιέσεις αυτές, είχαν αρχικά σκοπό να παραστήσουν τα πονηρά πλάσματα (δαίμονες ή ψυχές των Νεκρών), που βγαίνουν στον επάνω κόσμο, κάθε που αρχίζει νέα χρονική περίοδος και ενοχλούν με διάφορους τρόπους τους ζωντανούς. Και αυτό γιατί ο μύθος των καλικαντζάρων βρίσκει τη αρχή της, καθώς είπαμε, σε μια αρχαία Ελληνική δοξασία, που δεχόταν ότι οι ψυχές, σαν έβρισκαν την πόρτα του Άδη ανοιχτή, αέβαιναν στον επάνω κόσμο και τριγύριζαν χωρίς έλεγχο και περιορισμούς.

Απο το βιβλίο Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη 🙂

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s