ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ – ΤΣΑΡΛΣ ΝΤΙΚΕΝΣ (1859)

Με τη φράση:

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»,
ο Κάρολος Ντίκενς ξεκινούσε το 1859 τη νέα του συγγραφική απόπειρα, με τίτλο: Ιστορία δύο πόλεων,  έχοντας περάσει ατελείωτες μέρες και νύχτες στο γραφείο του, μελετώντας τη «Γαλλική επανάσταση», προσπαθώντας να μυήσει τους αναγνώστες του στα τεκταινόμενα αυτής.

Η υπόθεση διαδραματίζεται μεταξύ 1775 και 1793, ανάμεσα σε δύο μεγάλες πόλεις, μεγάλα κέντρα τότε της Ευρώπης.. Λονδίνο και Παρίσι.
Στην Αγγλία και Γαλλία, η πείνα έχει εξαθλιώσει τους απλούς χωρικούς, τη στιγμή που οι ευγενείς και οι βασιλιάδες νοιάζονται μόνο για την καλοπέρασή τους.. Η Γαλλική Επανάσταση δεν αργεί να ξεσπάσει και  ο εξεγερμένος λαός θα αγωνιστεί ώστε να ανατείλει μια νέα εποχή για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Tales_serial
Μέσα απο το βιβλίο του, ο συγγραφέας υφαίνει έναν ιστό, με εύλογα εγκλήματα και θυσίες, ισοζυγιάζει τη γαλλική επανάσταση, περιγράφει τη φρίκη και τις αγριότητες που δημιουργούνται και από τις δύο πλευρές..
Κεντρική ηρωίδα του, η Λούσι Μανέτ, ο γιατρός πατέρας της, ο σύζυγός της Τσαρλς Ντάρνι κι ένας Βρετανός δικηγόρος, ο Σίντνεϊ Κάρτον..  Σε όλο το μυθιστόρημα, οι ήρωες του βιβλίου, οι τοποθεσίες, κ.λπ. συγκρίνονται και αντιπαραβάλλονται.

Ο (διαχρονικός και πάντα επίκαιρος) Ντίκενς, μέσα από τα βιβλία του, προσπαθεί πάντα, να θίξει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν το 19ο αιώνα, κατακρίνοντας παράλληλα την κοινωνία για την αδυναμία αντιμετώπισής τους. Όπως σε πολλά βιβλία του, έτσι και σε αυτό, ταυτίζεται με τους ήρωές του και μας δείχνει την ανισότητα των κοινωνικών στρωμάτων, καταγγέλλοντας τις ελεεινές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι φτωχοί άνθρωποι το 19ο αι.

Η Ιστορία δύο πόλεων εκδόθηκε το 1859 και μέχρι καί σήμερα, περισσότερα απο 200.000.000 αντίτυπα έχουν πωληθεί!
Σχεδόν έναν αιώνα πριν, το 1911, μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη και από τότε ακολούθησαν άλλες 6 μεταφορές του βιβλίου, σε μικρή και μεγάλη οθόνη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s