ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρωσία.

Τον 11ο αιώνα, ο Πρίγκηπας Βλαντιμίρ είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη για να βαφτιστεί και επέστρεψε με πάρα πολλές ιστορίες για τα θαύματα που είχε ακούσει, του Αγίου Νικολάου. Από τότε, πάρα πολλές ορθόδοξες εκκλησίες πήραν το όνομά του.

Το όνομα Άγιος Νικόλαος, είναι από τα πιο διαδεδομένα στη Ρωσία.Η 6η Δεκεμβρίου, είχε την τιμητική της για αιώνες.
Όμως, μετά την κομμουνιστική επανάσταση οι θρησκευτικές εκδηλώσεις απαγορεύθηκαν μέχρι και την πτώση του Κομμουνισμού.
Κατά την κομμουνιστική περίοδο αρκετά έθιμα και παραδόσεις είχαν απαγορευθεί.Η Μπαμπούσκα (όπως ο Άγιος Βασίλης σε εμάς), ήταν αυτή που έφερνε δώρα στα παιδιά.

Ο θρύλος λέει πως δεν αρνήθηκε να προσφέρει φαγητό και καταφύγιο στους Τρεις Μάγους και έτσι τώρα γυρίζει τη χώρα και ψάχνει το θείο βρέφος, προσφέροντας απλόχερα δώρα σε όλα τα παιδιά που συναντάει.
Η Μπαμπούσκα ποτέ δεν εξαφανίσθηκε εντελώς  και επέστρεψε στην μετα-κομμουνιστική Ρωσία.
Η κομμουνιστική Κυβέρνηση είχε επίσης αντικαταστήσει τα χριστουγεννιάτικα δέντρα με …πρωτοχρονιάτικα δέντρα . Οι περισσότεροι χριστιανοί της Ρωσίας ανήκουν στην ορθόδοξη εκκλησία και συνηθίζεται να νηστεύουν μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 6 Ιανουαρίου.

Η Ρωσική εκκλησία ακολουθεί το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο και άρα ο εορτασμός των Χριστουγέννων είναι 13 ημέρες πίσω από το Γρηγοριανό ημερολόγιο της Δύσης.

Το δείπνο της παραμονής δεν περιέχει κρέας, δε παύει όμως να είναι γορτινό.
Το πιο σημαντικό έδεσμα, είναι ένας ειδικός χυλός που λέγεται Κούτια .
Περιέχει σιτάρι και άλλα δημητριακά, που συμβολίζουν την ελπίδα και την αθανασία, Επίσης, αυτός ο χυλός περιέχει μέλι και παπαρούνα, τα οποία υπόσχονται ευτυχία και επιτυχία στην οικογένεια.

Πολλές φορές γίνεται μια ολόκληρη τελετή που εγγυάται ευλογία του σπιτιού. Η κούτια τρώγεται από ένα κοινό για όλους πιάτο και με αυτό τον τρόπο, θέλουν να συμβολίσουν την ενότητα στην οικογένεια.
Πολλές οικογένειες συνηθίζουν να πετάνε μια κουταλιά από τον χυλό στο ταβάνι. Εάν αυτό κολλήσει, τότε, το νοικοκυριό θα προοδεύσει…

Για πολλούς Ρώσους, η επιστροφή στην θρησκεία σημαίνει την επιστροφή στις αρχέγονες ρίζες και τον αρχέγονο πολιτισμό τους.

Μετά τη λειτουργία της παραμονής, οι Ρώσοι κάνουν τον γύρο της εκκλησίας, κρατώντας κεριά, φακούς και χειροποίητα φαναράκια, όπως έκαναν πολλά χρόνια πριν οι παππούδες και οι προπαππούδες τους.

Advertisements

One thought on “ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s